Skip to content
Početna stranica » Tko Falša? » Glazba » Doctor Explosion

Doctor Explosion

Photograph Copyright – Sergio Albert
Doctor Explosion

Nitko se ne sjeća kada je „Doctor Explosion“ zaživio kao bend, pa čak ni oni. Ipak, svi u Španjolskoj znaju da svoj Garage Rock izvode više od trideset godina i priređuju sjajne nastupe gdje god se pojavljivali. Njihovi nastupi pretvaraju se u legendarna iskustva kojih su žedni svi njihovi obožavatelji, a uključuju buku, ples i potpuno ludilo na svakom koncertu! Poznati su po najluđim i najžešćim nastupima u Španjolskoj, ali također i u Meksiku, Sjedinjenim Državama, Čileu, Brazilu i još desecima drugih zemalja (da, desecima) u kojima su ostavili svoj otisak glasnim Garage Rock i melodičnim Beat Pop nastupima.

Kroz osam albuma, šesnaest singlova i EP-ova te mnoštvo kompilacija, još neizdanih snimki i raznih suradnji, ovaj asturijski bend s pravom je postao miljenik kritike – iz toga razloga što je Doctor Explosion kao nitko drugi u stanju spojiti divlje huliganstvo s krajnjim profesionalizmom.

Njihov karakterističan sirovi garažni zvuk zaštitni je znak Jorgea Muñoza-Coba – on je osnivač benda, a također vodi i svjetski poznati studio za snimanje, miksanje i mastering glazbe pod nazivom Circo Perrotti u kojemu su snimali mnogi etablirani umjetnici kao što su Billy Childish, Holly Golightly, Boogarins, The Fleshtones, Messer Chups , The Masonics, The Cynics, Sonny Burgess, Micky, Jaime Urrutia i mnogi drugi. Uz sve to treba spomenuti i duhovite tekstove, ali i karakterističnu bezvremensku zabavnost – i upravo to je možda recept za underground uspjeh. Kako inače objasniti njihovo dugotrajno djelovanje? Kako to da su ostali vjerni principima punka i kontinuirano nastavili snimati? I prije svega, kako odražavaju tu bezvremenost u svojim energičnim nastupima?

Bend radi na dovršetku novog albuma koji će biti objavljen krajem ljeta 2022. godine i istovremeno organizira turneju koja će potom uslijediti i odvesti ih u nekoliko zemalja Latinske Amerike tijekom 2023. godine.

hrHR