Skip to content
Početna stranica » Tko Falša? » Glazba » Phaneron

Phaneron

Phaneron
Photo : Toni Mijač
Phaneron
Photo : Toni Mijač

Phaneron je alternativni rock bend koji je nastao 2013. godine. Nakon par mjeseci probi napravili su dovoljno materijala za prvi akustični EP na engleskom jeziku “Memories“. Ubrzo nakon toga uslijedili su nastupi u nekoliko značajnijih prostora kao što su SaxTvornica KultureVintage Industrial Bar itd. Početkom ljeta 2016. Bend je izbacio EP ”Live in Sax” te je nastupio na INmusic festivalu.

Bend čine : Stefan Nožica (vokal), Nikola Lugović (bass), Hrvoje Ćurlin (gitara), David Lipovac (bubnjevi). Zvuk benda obilježili su smjerovi poput grungea, alternativnog metala te određeni dijelovi funka i progresivnog rocka.

Kroz proljeće/jesen 2018. bend je pod producentskom palicom Lea Anđelkovića snimio album “Rekord Ploča” koji je izašao sredinom travnja 2019. godine. ”Rekord Ploča” je album prvijenac ove četvorke i donosi 9 novih pjesama na hrvatskom jeziku. Vokalne harmonije uz Stefana upotpunjuje Leo Anđelković a pridružio im se Yogi Lonich na električnoj gitari na pjesmi „Kreni Dalje” prvim singlom albuma.

U ljeto 2021. bend ulazi u studio, te ponovno uz produkciju Lea Anđelkovića započinje sa snimanjem svog drugog albuma “Sfinga“. Album je baziran na drugačijem zvuku, kojim je bend htio otići korak više i maknuti se od identiteta, koji ih je obilježio na dosadašnjim uradcima.

hrHR