Skip to content
Početna stranica » Novosti » Otvorena samostalna izložba Ane Lukine – Refleksije emocija

Otvorena samostalna izložba Ane Lukine – Refleksije emocija

  Zanimljiva izložba pod nazivom “Refleksije emocija” otvorena je u Kulturno- turističko informativnom centru u Donjoj Stubici u petak 6. svibnja. Prva je to samostalna izložba mlade perspektivne autorice Ane Lukine iz Donje Stubice kojom se predstavila u svojem gradu, ali i u samom Zagorju.

  Ciklus likovnih radova Refleksije emocija predstavlja slike različitih dimenzija u vertikalnim kompozicijama koje prikazuju emocionalni sadržaj autorice (uznemirenost, strah, tuga, zbunjenost, spokoj …). Gornji dio slike uvijek prikazuje autoricu koja se u donjem dijelu pretvara u apstrakciju koja se pretače u refleksiju u vodi što se mreška te se tako gubi figurativni prikaz. Sve slike su izvedene u tehnici akrilnih boja na medijapanu.

  Ana Lukina Refleksije Emocija
  Photo by Zvonimir Babić

  U svojem radu autorica koristi pretežito akromatsku boju – bijelu, kako bi lik u različitim tonovima kože bio u prvom planu. Boja je za umjetnika sredstvo izražavanja individualnog, psihološkog ili duhovnog stanja. Ona je važan čimbenik u izgradnji slike. Bijela boja se smatra bojom mira, označava zaštitu i ohrabrenje, ublažuje emocionalnu uznemirenost i tako stvara mir i spokoj. Bijela boja znači unutarnje čišćenje misli i osjećaja.”, istakla je u kritičkom osvrtu na samome otvorenju Veronika Lacković, magistra moderne i suvremene umjetnosti.

  Ana Lukina rođena je 1996. godine u Zagrebu. Pohađala je zagrebačku srednju školu Primijenjenih umjetnosti i dizajna, smjer aranžerstvo i scenografija. Godine 2015. upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer likovna pedagogija – s pojačanim modulom slikarstva, gdje je diplomirala pod mentorstvom red. prof. Marijana Pongraca. Za vrijeme studija sudjeluje u raznim likovno – vizualnim projektima i natječajima u kojima je često nagrađivana.

  Ana Lukina Refleksije Emocija
  Photo by Zvonimir Babić

  Sudjelovala je u rekonstrukciji vitraja šibenske katedrale sv. Jakova izradom vitraja 2019./2020. Također, restaurirala je vitraje Oktogona (prolaz) u Zagrebu 2020. godine. Početkom 2022. dizajnira korice i ilustrira unutrašnje stranice knjige „Nešto sasvim ljubavno“, a sudionik je i osam grupnih izložbi u Zagrebu, Opatiji, Rijeci i Labinu.

  Organizacija i pokroviteljstvo

  Organizator izložbe je Multimedijalni centar STUB-KLUB ispred kojeg je Zvonimir Babić naglasio da je udruga i dalje u zajednici te pronalazi i promovira mlade perspektivne umjetnike likovnog, kreativnog, glazbenog i drugog multimedijalnog usmjerenja. U glazbenom programu na samome otvorenju u unplugged varijanti zasvirao je i rock sastav Letargija iz Stubičkih Toplica koji iza sebe ima već nekoliko autorskih pjesama, a ovom prilikom je pokazao odličnu usviranost kroz svoj alter rock izričaj.

  Ana Lukina Refleksije Emocija
  Photo by Zvonimir Babić

  Pokrovitelji izložbe kao i drugih aktivnosti udruge su Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Krapinsko-zagorska županija, Grad Donja Stubica te Radio Falš. Izložba se može pogledati svaki dan u galeriji KTIC-a u Topličkoj 7 u Donjoj Stubici u radnom vremenu od 8-15 sati.

  Komentari

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  hrHR