Skip to content

O nama

Radio Falš

Što je Falš?

Radio Falš je protureakcija na današnju glazbenu, te općenito umjetničku scenu. Premalo prostora za nove talentirane umjetnike dovelo je do zaključka da valja napraviti naš vlastiti i novi – stoga Falš – online radio stanica koja će 24 sata na dan puštati snimke neafirmiranih glazbenika, monologe i dijaloge umjetnika, te informirati javnost o njihovim umjetničkim događajima i ostalim dotičnim i bitnim informacijama našeg neafirmiranog talenta.

Nastanak ideje radio stanice

Ono što smo naučili kroz sve godine bavljenjem glazbom jest da glazbenika ima, nevjerojatno talentiranih i beskompromisnih, koji žive svoju glazbu svakim dahom, iako su neprilikom objavljivanja i promoviranja svojih djela primorani često i staviti svoj talent u drugi ili treći plan. Nerijetko smo proveli dane u mnogim prostorima za probe raznih umjetnika i tužna činjenica je da je velik broj njih zapeo tek u garažama, svirkama po lokalnim kafićima i pokojem omanjem klubu. Naš osobni stav je da je to zločin protiv umjetnosti, stoga je Radio Falš osnovan isključivo za neafirmirani talent, što se ispostavilo da je bilo i prijeko potrebno jer nam se u tako kratkom roku na samom početku javilo preko stotinu glazbenika koji danas preko naše web stranice, radija i društvenih mreža uživaju u besplatnom emitiranju i promociji.

Falš Ideja
Falš Mogućnosti

Zašto “Radio Falš”

Ideja da se stanica nazove Falš bila je spontana i odlučena u sekundi. Falš nam predstavlja iskreni vrisak. Ima li nešto prirodnije, iskrenije ili više neiskvareno od sirovog i post-produkcijski neuređenog glasnog falša? Predstavlja novo doba, vrijeme gdje se više cijeni snaga i kvaliteta pjesme, vrijeme gdje se shvaća da je umjetnost više od diskografskih tvornica akorda i plavuša na playbacku. Milijuni su osjećaja u pjevačem „falšu“ koji objašnjava: „Evo nas, ne marimo za stari način! Beskompromisno! Umjetnost radi umjetnosti!“ A tih umjetnika, dobro znamo, ima. Emitiranje radija počelo je dvadesetog travnja zloglasne 2020 godine. Opisali smo se kao radio za neafirmirane umjetnike. Jednostavnim razlogom, ne želimo stati samo kod glazbenika. U budućnosti nadamo se pomoći i ostalima, kao što su pisci, slikari, kipari, … Svima koji ne nalaze medij gdje bi mogli objaviti svoj talent.

Neafirmirani umjetnici

Emitiranje radija počelo je dvadesetog travnja zloglasne 2020 godine. Opisali smo se kao radio za neafirmirane umjetnike. Jednostavnim razlogom, ne želimo stati samo kod glazbenika. Nadamo se pomoći i ostalima, kao što su pisci, slikari, kipari, … Svima koji ne nalaze medij gdje bi mogli objaviti svoj talent.

Glazbenici koji su nam se javili samim kontaktiranjem našeg radija već su procijenili svoju neafirmiranost. Nikada nećemo emitirati nekoga kao što su Majke, Urban i slično. To ne znači da ne želimo, već da su afirmirani glazbenici koji ne trebaju našu pomoć. Umjetnici koji se javljaju našoj radio stanici nemaju više od par tisuća pregleda na poznatim glazbenim stranicama i kanalima. Također ne prihvaćamo sastave koji ne mare za umjetnošću. Mi shvaćamo da pregledi i „lajkovi“ ne predstavljaju kvalitetu autora. Vodimo se jedino po činjenicama je li pjesma autorska, te da li je autor u potrebi za pomaganjem promoviranja njegovog autorskog djela.

Falš Neafirmirani Umjetnici
Falš Tehnički Uvjeti

Minimalni tehnički uvjeti

Tehnički uvjeti da se nečija pjesma zavrti na Falšu je minimalna. Imamo program za sve. Diktafon Mix je bio prvi program u kojem smo već razriješili taj dio problema. Normalna stvar je da kod neafirmiranih glazbenika neće uvijek biti skupo snimljenih demo snimaka. Stoga imamo program „Diktafon Mix“ u kojem emitiramo snimke koje su lošije kvalitete, ili pak samo snimljene iz kućne radinosti. Recimo da ste nekad prije imali svoj super sastav, tamo negdje u srednjoj, ali eto život se dogodi i nema više vremena, niti sastava… Ali imaš staru prašnjavu gitaru na tavanu, tekst u staroj bilježnici, žar još tinja negdje u zakutku misli i neki običan mobitel sa opcijom snimanja. To je sve što trebaš. Probuditi staru ljubav prema glazbi, snimiti se preko mobitela ili kojekakvog snimača, poslati na Falš, i napokon dobiti svojih pet minuta. Isto vrijedi i za ljude koji se ne mogu financijski poduprijeti radi visokih cijena u današnjim studijima. Sve što trebaš je snimač, bio na mobitelu ili u studiju.

Naravno uvijek bi bilo dobro da se uz snimku pošalje i neka fotografija, mala kratka biografija, eventualne linkove na web stranice,… Sve što možemo iskoristiti za promociju autora.

Budućnost Radija Falš

Budućnost donosi mnogo novih projekta koji su u razradi. Ovo što do sada radimo se iskazalo veoma uspješno, moglo bi se i reći previše jer se nismo nadali tolikom odazivu u toliko brzom roku. Taj odaziv nas motivira i zato ciljamo najviše što možemo.

U planu su nam promoviranja drugih umjetnosti uz glazbu, pa novi programi na radiju – intervjui, koncerti, emisije o glazbenicima s radija, kulturi, događajima,… Proširiti ćemo se na što više kulturnih programa i projekata, koliko nam je to moguće u što kraćem roku, i najbitnije uvijek ostati stanica za naše neafirmirane umjetnike i kulturu.

Falš Budućnost
Falš Zahvalnica

Zahvala svim umjetnicima koji su dio Radio Falš priče

Ima mnogih koji su toliko puno doprinijeli i motivirali nas da guramo dalje i razvijamo ideju o neafirmiranoj glazbi i ostaloj umjetnosti. Ovdje želimo zahvaliti svakome od njih. Vrijeme je da se prestane prisilno guranje umjetnosti s “tvorničkih traka” monopolskih kuća. Mi vjerujemo u svakog umjetnika, a ne u pohlepnu zaradu preko njihovih leđa. Zvuk kojem težimo nemamo. Svakako imamo svoj ukus i želju, ali kako bi radio uistinu bio beskompromisna sluga neafirmiranim umjetnicima izbacili smo naš ukus i puštamo umjetnicima da slobodno kroje svoju novu scenu po sebi, a ne obrnuto. Hvala svakome od vas na ovoj zaista širokoj lepezi žanrova na vašem radiju Falš.

Efikasnost

Efikasnost

Svatko dolazi na red, i svatko dobiva zasluženo vrijeme u eteru te na ostalim promocijskim alatima radija.

Posvećenost

Posvećenost

Svaki umjetnik dobiva maksimalnu posvećenost tima kako bi zajedno našli najbolje rješenje.

Stručnost

Stručnost

Svi članovi Falša kvalificirani su, educirani te podobni za zadatke koje izvršavaju, jer težimo samo najboljoj usluzi.