Skip to content

O nama

Radio Falš

Što je Falš?

Radio Falš, u svojoj suštini, gromovito prkosi glazbenoj i umjetničkoj slici današnjice. Neshvatljiva gužva na pozornicama, kojom dominiraju uvriježeni čuvari komercijalne dobiti, dovela nas je do vrhunskog zaključka – moramo iznjedriti nešto potpuno novo i svoje. Tako je, zovemo ga Falš, to je naša zvijezda vodilja u oceanu internetskih valova. Neprekidno ćemo vrtjeti zapise neafirmiranih muzičara, odašiljati monologe i dijaloge kojima umjetnici pronose svoje poruke, a također ćemo javnosti pružati izdašne doze umjetničkih zbivanja i ključne informacije vezane uz našu neafirmiranu scenu.

Nastanak ideje radio stanice

Naša radio postaja krenula je s emitiranjem tog 20. travnja zloglasne 2020. godine. Predstavili smo se kao radio za neafirmirane umjetnike, kao sigurna luka za one koji lutaju u nepoznatim vodama. Ali jednostavno nismo željeli stati samo kod glazbenika. Proširili smo našu podršku i drugim oblicima umjetnosti, poput pisaca, slikara, kipara… Svima onima koji lutaju bespućima i nemaju platformu na kojoj bi izložili svoj talent.

Godine provedene u glazbenom svijetu otvorile su našim očima mnoštvo nevjerojatno talentiranih i neustrašivih glazbenika koji svoju umjetnost žive s nevjerojatnom strašću, unatoč tome što su primorani staviti svoj talent u drugi ili treći plan kada je u pitanju objavljivanje i promocija. Satima smo provodili u prostorima za probe, svjedočeći sudbini mnogih umjetnika. No, tužna je istina da mnogi od njih završe zaglavljeni u garažama, nastupajući samo u lokalnim kafićima ili manjim klubovima. Smatramo da je to pravi zločin protiv umjetnosti. Stoga je Radio Falš osnovan kao zakletva neafirmiranom talentu, i ispostavilo se da je naše postojanje bilo prijeko potrebno. U kratkom vremenu od našeg osnutka, preko stotinu glazbenika pridružilo nam se na našoj web stranici, radiju i društvenim mrežama, uživajući u besplatnom emitiranju i promociji.

Falš Ideja
Falš Mogućnosti

Zašto “Radio Falš”

Ideja da se stanica nazove Falš bila je spontana, poput munje koja se nadvila nad našim umovima. Falš je kao iskreni vrisak koji razara utabane staze. Može li biti išta prirodnije, iskrenije i manje iskvareno od sirovog, neobuzdanog i zvučno neukroćenog falša? On predstavlja novo doba, vrijeme u kojem se snaga i kvaliteta pjesme cijene više nego ikada prije, vrijeme koje shvaća da je umjetnost mnogo više od ispraznih fabrika akorda i bucmastih djevojaka na playbacku. U tom glazbenom falšu kriju se milijuni osjećaja, iz kojih izbija glas pjevača koji objašnjava: “Evo nas, ne priznajemo zastarjele obrasce! Beskompromisno! Umjetnost radi umjetnosti!” A takvih umjetnika, vjerujte nam, ima mnogo.

Neafirmirani umjetnici

Glazbenici koji su nam pristupili već su sami osjetili teret svoje neafirmiranosti. Nema mjesta za Majke, Urbana i slične na našem radiju. To ne znači da ih odbacujemo, već su oni već uhvatili svoj komad kolača. Oni su afirmirani i ne trebaju našu pomoć. Umjetnici koji se promoviraju na Radiju Falš ne broje više od nekoliko tisuća pregleda na popularnim glazbenim platformama i nezavisni su. Mi ne priznajemo lajkove i lažni sjaj kao mjerilo umjetničke kvalitete. Ne, mi gledamo jedino na činjenice: je li pjesma autorska, je li umjetnik nezavisan i žedan promocije svog autorskog djela. Ukoliko jest, mi smo tu da pružimo pomoć.

Falš Neafirmirani Umjetnici
Falš Tehnički Uvjeti

Minimalni tehnički uvjeti

Na Falšu, nebitna je kvaliteta tvoje snimke. Imamo programe koji prihvaćaju sve vrste zvuka. Može biti loše snimljeno, kućne radinosti ili čak snimljeno mobitelom. Bitno je samo da imaš tu strast prema glazbi koju želiš podijeliti s nama. Ne treba ti ni bend ni skupe studijske snimke. Jednostavno uhvati taj trenutak inspiracije, snimi ga i pošalji nam. Otvoreni smo za sve autore, bez obzira na njihovu financijsku situaciju ili tehničke mogućnosti. Ako imaš neku fotografiju, kratku biografiju ili neki web link, slobodno nam pošalji. Sve to će nam pomoći u promociji tvog autorskog djela.

Budućnost Radija Falš


Imamo planove za daljnju promociju umjetnosti, čak i novih programa na radiju – intervjui, koncerti, emisije o našim glazbenicima, kulturi, događanjima… Želimo proširiti našu prisutnost na što više kulturnih područja i projekata. Cilj nam je to postići u što kraćem roku, ali što je najvažnije, uvijek ostati potpora našim neafirmiranim i neovisnim umjetnicima i kulturi.

Falš Budućnost
Falš Zahvalnica

Zahvala svim umjetnicima koji su dio Radio Falš priče

Veliko hvala svim umjetnicima koji su dio priče Radio Falša. Njihov doprinos i motivacija potaknuli su nas da idemo naprijed i razvijamo ideju neafirmirane glazbe i ostalih umjetnosti. Ovdje želimo izraziti zahvalnost svakome od njih. Vrijeme je da prestanemo s prisilnim guranjem umjetnosti s “tvorničkih traka” monopolskih kuća. Mi vjerujemo u svakog umjetnika, a ne u pohlepu koja se gradi preko njihovih leđa. Naš cilj nije definiran zvuk. Iako imamo svoje preferencije i želje, istinski beskompromisni radio za neafirmirane umjetnike znači da smo izbacili svoje preferencije i dopustili umjetnicima da slobodno oblikuju svoju novu scenu prema vlastitim pravilima, a ne obrnuto. Hvala svima od vas na raznolikom spektru žanrova koji se čuje na Radio Falšu.

Podržite neafirmiranu scenu!

Vaša podrška čini razliku

Radio Falš je uvijek bio mjesto gdje se stvaraju čarolije zvuka, a to ne bismo mogli postići bez podrške naše vjerne zajednice. Sada imate priliku postati dio naše neafirmirane obitelji donacijom za Radio Falš. Vaša podrška omogućuje nam da nastavimo pružati kvalitetan glazbeni sadržaj i poticati umjetničku kreativnost. Svaka donacija, bez obzira na veličinu, doprinosi očuvanju nezavisnog radija i omogućuje nam da zajedno gradimo zvuk budućnosti.

hrHR