Skip to content
Početna stranica » Novosti » “Čizme” – novi singl i spot Jelene Oberman

“Čizme” – novi singl i spot Jelene Oberman

  Kantautorica Jelena Oberman u svom je najnovijem singlu „Čizme”, kojeg je upravo objavila, opjevala najveću traumu žena „prvog svijeta” – premalo novaca za shopping.

  Pjesma „Čizme” je autoironična pjesma o traumi svake poštene shoppingholičarke. Ujedno je i pjesnički oproštaj od kune i posveta našoj sveopćoj nesposobnosti preračunavanja u eure. „U vremenima krize, kad se svaka kuna obrće dva put i kad k tome prelazimo na euro, neizvjesnost je jača nego ikada. Ja sam stvarno vidjela te čizme i razmišljala da ih kupim, ali glavom mi je samo strujalo: kako ćeš platiti plin? Tako je nastala pjesma ‘Čizme'”, kaže Jelena.

  No, čizme ovdje nose i određenu simboliku. Kroz cijelu pjesmu ritam daje stupanje koje naglašava rat koji je u pozadini svega. Čizme također ne bi trebale biti luksuz, a mnogima jesu i kad daleko manje koštaju. „Čizma glavu čuva”, kaže i narodna poslovica, no mnogi se smrzavaju ove zime i nemaju dovoljno za osnovne potrebe.

  U „Čizmama” se osjeća jak utjecaj Rammmsteina, Nicka Cavea, Hladnog piva i legendarnog Mancea. Možda zato baš i kod nekih izaziva smijeh, a kod drugih čuđenje.

  „Kad sam demo verziju pustila ljudima, reakcije su bile podijeljene. Neki su „umirali” od smijeha, drugi su me pitali zašto tako tužni akordi za smiješnu pjesmu. No, moja namjera nije bila da ta pjesma bude smiješna, pojašnjava.

  Pjesmu je napisala i producirala sama, aranžman je napravila sa svojim suprugom Robertom Obermanom, koji je i odsvirao gitaru i bas. Za to da u konačnici pjesma i dobro zazvuči zaslužan je Zvonimir Dusper Dus koji je radio miks i mastering. Videospot za „Čizme” Jelena je napravila sa svojim suprugom.

  Video se može pogledati na YouTubeu, a pjesma poslušati na svim glazbenim platformama.

  Komentari

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  hrHR