Skip to content
Početna stranica » Novosti » Doctor Explosion se vraća novim izdanjem “Superiordad Moral”

Doctor Explosion se vraća novim izdanjem “Superiordad Moral”

  Dugogodišnji španjolski garažni bend Doctor Explosion vraća se na scenu sa svojim devetim albumom koji će biti objavljen u listopadu 2022. preko Slovenly Recordings-a.

  Ovaj opaki asturijski bend  koji dolazi iz ozloglašenog španjolskog svijeta garažnog rocka završava 11-godišnju sušu bez albuma objavljivanjem glazbenog uratka pod naslovom Superioridad Moral. Album će biti objavljen pod nezavisnom izdavačkom kućom Slovenly Recordings. Kako bi se nadovezao na vijest o izdavanju albuma, Louder Than War (web stranica i časopis o glazbi i kulturi) je premijerno predstavio svoj hommage potisnutom identitetu osobe s drugim singlom s albuma, “Vestir De Mujer”.

  Pojam „zloglasan“ nije izraz koji se koristi olako. Ime benda, „Doctor Explosion“, ima značajnu težinu u europskom underground rock n’ roll krugu s respektabilnom zbirkom skupljenom tijekom tri desetljeća u koju ulaze i učestale turneje širom svijeta na festivalskim i raznim drugim pozornicama.

  Doctor Explosion
  Photograph Copyright – Sergio Albert.

  Ekscentričnost i posebnost benda potvrđuje i jedna izjava Mikea Edisona:
  Sjećam se nastupa Dr. Explosion-a na fastivalu u Malagi – sunce je baš izlazilo kada se je Jorge na skejbordu strmoglavio sa pozornice direktno u publiku, potpuno gol, imao je samo plašt Supermana i gitaru. Od tada je moj život krenuo samo nizbrdo!
  (Mike Edison – autor/glazbenik – 2022.)

  Publika iz cijele Europe, Sjeverne Amerike i šire imala je priliku vidjeti kako se grupa mijenja i prijelaz od čistog garažnog načina pisanja pjesama do ubrzanih surferskih staccato gitarskih rifova pod njihovim vokalistom Jorgeom Explosionom koji se poigrava tekstovima na svojem materinjem jeziku dotičući se osobnih i društvenih dilema. “Vestir De Mujer“ (Oblačenje kao žena)” ne odstupa od navedene formule sa stihovima u kojima je izražena borba protiv stigme, a čija inspiracija dolazi iz Jorgeovog osobnog iskustva i ismijavanja koje dolazi kao reakcija šire publike na njegov izbor odjeće, ali također i njegovog iskustva pri posjeti drag događanjima. Naime, pouzdanje i ushićenje koje je Jorge primijetio kod izvođača, potaknulo ga je da napiše tekstove s njihovog stajališta o javnom otkrivanju svog skrivenog identiteta izvan opće prihvaćenih granica šire javnosti.

  Doctor Explosion
  Photography Copyright – Batiste Safont

  Pjesma je jedan mali uzorak kompleksnosti i svjesnosti identiteta koji treba biti iznad simplifikacije rodne konstrukcije našeg društva

  U nastavku donosimo neke Jorgeove misli o toj pjesmi:
  Stereotipi nas zatvaraju u živote koji nisu nužno relevantni za ono što mi stvarno jesmo. U 90-ima, prije nego što je queer kultura ili rodna fluidnost normalizirana ili imenovana, tražio sam svoj estetski identitet oponašajući izgled bendova iz pokreta nazivanog „American Garage“ 60-ih i svojih idola kao što su The Kinks, The Beatles i The Rolling Stones . Odijevao sam se ekscentrično, vodeći se estetskim modelima, koji su bili neuobičajeni u mojoj generaciji. Prkosno sam nosio čupavu kosu u  stilu Briana Jonesa, elegantna odijela koja su se sastojala od sakoa s tri gumba i kubanske čizme s visokom petom i pri tome osjećao ponos dok sam ipak čudno promatran od svojih susjeda u Gijónu. Neki od komentara koje sam dobio o svom izgledu bili su zaista bolni, što u konačnici dokazuje da jedno provincijsko društvo u mojoj zemlji ne tolerira ekscentričnost drugačijih, “čudnih”.
  Zbog tog prezirnog stava su me počela privlačiti neobična i marginalna okruženja, a moja djevojka i ja smo počeli posjećivati ​​fantastičan drag show u klubu El Eros. Počeo sam cijeniti individualnost različitih javnih osoba kao što su Madame Dicarlo i La Pechines: ljudi koji su za mene bili autentični simboli slobode, jer su imali hrabrosti biti ono što jesu, ne mareći za poglede i predrasude društva. Poigravanje rodnim stereotipima u konačnici izražava „unutarnje ja“ kao izazov kroz stil i modu, gdje se stvarnost i mašta stapaju kroz vanjski izgled. Pjesmom “Dress As A Woman” nemam namjeru uzurpirati mjesto drugima niti romantizirati marginalnost. Želim na vrlo svjestan način i s poštovanjem odati počast onima koji jesu oni sami i mnoštvu identiteta koji opstaju u svakome od nas.

  Ova je pjesma zamišljena kao posveta slobodi da budeš tko god jesi, protiv predrasuda i norme koju nameću drugi, ali i za osnaživanje onih koji su drugačiji pred okolinom koja ih ne razumije. Također, pjesma je jedan mali uzorak kompleksnosti i svjesnosti identiteta koji treba biti iznad simplifikacije rodne konstrukcije našeg društva.
  (Jorge Explosion – 2022).

  Doctor Explosion
  Doctor Explosion uživo u Mexico City-u 

  Novo, novo, novo vrijeme

  S novim albumom bend je predstavio i novu postavu. Proširio se iz tradicionalnog trija u kvartet. Bend tako sada čine Jorge Explosion (vokal/gitara), César Crespo (gitara) i bivši članovi sastava Cooper – Conrado Martin (bubnjevi) i Dani Montero (bas). Nakon što je nastajao šest godina, album Superioridad Moral prvi je glazbeni uradak benda Doctor Explosion nakon albuma Hablaban Con Frases Hechas iz 2010. godine. Pisanje i snimanje započelo je u Jorgeovom studiju Circo Perrotti u Gijonu, mjestu gdje je Jorge bio producent bendovima kao što su The Jackets, The Fleshtones, Messer Chups, a ovdje treba istaknuti da je i dalje otvoren za nove ponude. Za mastering, Jorge je za pomoć zatražio pomoć poznatog inženjera za mastering Abbey Roada Franka Arkwrighta koji je između ostaloga radio u produkciji za bendove kao što su New Order, The Smiths, Joy Division, Oasis i Arcade Fire.

  Album Superioridad Moral sastava Doctor Explosion koji potpisuje izdavačka kuća Slovenly Recordings bit će dostupan na vinilu, CD-u, kazetama i na svim digitalnim platformama od listopadu 2022. godine.

  Komentari

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  hrHR