Skip to content
Početna stranica » Novosti » Furah Dread – Reggae ravno iz Južne Afrike

Furah Dread – Reggae ravno iz Južne Afrike

  Fundile Guqa (rođen 17.9.1991) nastupa pod umjetničkim imenom Furah Dread. Furah je izvedeno iz njegovog imena Fundile dok Dread i više nego očito predstavlja njega kao Rastafarijanca s dredovima. Nezavisni je južnoafrički glazbenik – štoviše, gitarist, kompozitor, pjevač i tekstopisac.

  Furah Dread

  Fundile Guqa je rođen u Bizani, malom gradu u provinciji Istočni rt Južne Afrike. Uz visoko školovanje istovremeno bavio se i glazbom. Počeo je pisati svoje prve pjesme 2002. godine, no tek se 2007. zaljubio u glazbeni žanr u kojem ga danas predstavljamo, a to je, naravno, reggae. Koračao je gradom tražeći nekoga tko bi mu mogao pripomoći u razvijanju svog novog reggae stila 2012. godine, kada je upoznao sastav koji ga je naučio više o navedenom glazbenom stilu. Te godine Furah Dread odlučio je pauzirati jednu godinu od studiranja i više se posvetiti glazbi. Bio je sasvim zaokupiran skladanjem pjesama. Nije to činio radi slave ili bijega iz tog malog grada no, kako on kaže, da “zadovolji svoju dušu te svoju braću i sestre”.

  2015. godine sa svojom novom gitarom odlučuje posjetiti studio i zabilježiti svoju glazbu u vječnost. Pjesme su postale kvalitetnije i u potpunosti osvježene, prerađene i uglađene, spremne za koncerte. U kolovozu 2018. godine nastupa uživo u Durbanu, na reggae proslavi mjeseca žene koju su organizirali Durban Rastas. Furah Dread je taj dan dijelio binu s hip hop, afro pop i reggae glazbenicima. Izvađao je svoju pjesmu pod nazivom “I Was a Prisoner” na akustičnoj gitari s pratnjom bubnjeva. Nakon toga svakako vrijedi napomenuti uspjeh iz 2017. godine, kada snima singl pod imenom “Smoking”, pjesma koja je bila snimljena u samo tri sata.

  Furah Dread

  Iako još nema snimljen album, Furah ima mnogo pjesama i nada se skorom nasnimavanju EP-a ili albuma. Pjesma “Smoking” pušta se na stanicama Južne Afrike, ali i na drugim afričkim, europskim, sjevernoameričkim i južnoameričkim te australijskim radio stanicama. Pjesma je toliko zanimljiva da je zadobila mnogo pažnje u kratko vrijeme. Tako je Furah gostovao na radio stanicama poput Tru FM-a, dijelio intervjue preko drugih medija kao što su novine i magazini te kao u samoj pjesmi, upozoravao kako je opasno pušiti cigarete u usporedbi sa marihuanom.

  2019. godine objavljuje svoj drugi singl “I Was a Prisoner”. Pjesma pjeva o nedužnom muškarcu koji se nesretno našao u problemu sa svojom djevojkom i policijom. Nakon toga singl “People Must Stop” izlazi početkom 2020. godine te upozorava ljude na nehumano ponašanje te ih poziva na mir i svijet slobode. Odmah iste godine nakon “People Must Stop” izlazi  nova pjesma pod imenom “Heart Is Smart”. Pjesma o istinskoj ljubavi koju je teško pronaći, ali isto tako pjesma pjeva i o tome kako je istinu uvijek teško čuti.

  Toliko o našem novom članu Falš umjetnika! Furahu ćemo puno zahvaliti na povjerenju, Vama na čitanju, i kao uvijek – uputiti Vas na radio stanicu da ulovite malo i reggae ritma, i zaplešete u pozitivnim tonovima Južne Afrike!

  I za kraj, proslijeđujemo Vam poruku Furah Dreada koju je namijenio cijelom svijetu. 
  Hvala na čitanju i uživajte uz Radio Falš!

  Poruka Furah Dreada svijetu

  “Vjerujem u sebe sve više i više. Zahvaljujem svim svojim obožavateljima i radio stanicama koje podržavaju moj singl. Želim proputovati svijet u nadolazećim godinama te učiti ljude o pravednosti koja ujedinjuje sve ljude svijeta. Glazbena indsutrija je teška i moraš naporno raditi kako bi u njoj uspio. Odrastao sam u gradi gdje nema radio stanica, ali sam odlučio truditi se koliko mogu da izgradim svoju reputaciju i ime u glazbenoj sceni. Život nije lak, pogotovo kada odrastate u mjestu gdje glazba nije ozbiljno shvaćena, čak niti od strane vlastite obitelji. Pjesma “Smoking” mi je promijenila život. Mir i ljubav moraju vladati svijetom.
  Love,
  Furah”

  1 thought on “Furah Dread – Reggae ravno iz Južne Afrike”

  Komentari

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  hrHR