Skip to content
Početna stranica » Novosti » Što se sve krije u “Črnoj megli” Ivana Grobenskog

Što se sve krije u “Črnoj megli” Ivana Grobenskog

  “Črna megla” najavljuje izlazak novog albuma Ivana Grobenskog

  Novoobjavljenom pjesmom i videospotom Črna megla“ Ivan Grobenski najavljuje izlazak novog albuma „Siromahi i lazari” te nas istovremeno podsjeća kako je Podravina tradicionalno bogata mitologijom i nadrealnim. Daje nam naslutiti što se sve krije u „črnoj megli“: siromahi, rakija i pijanci, mitološka stvorenja, izgubljeni sinovi i žene, narodna vjerovanja i strahovi. „Črna megla“ uopće nije magla već istinsko promišljanje podravskog čovjeka o Podravini, njenim ljudima i podravskom životu. To je pjesma koja priziva “mističnu podravsku atmosferu”, stvara zvukovni i tekstualni okvir za cijeli nadolazeći album.

  „Namjera mi je bila interpretirati tradicionalnu kajkavsku pjesmu, snimiti neo-tradicionalnu podravsku pjesmaricu te se osloniti na poznate “kajkavske standarde”, promatrajući ih iz  suvremene perspektive. Sve su pjesme, tekstovi i aranžmani autorski, ali korijene i inspiraciju vuku iz već poznatih kajkavskih popevki, prikaza naivnog slikarstva, usmene književnosti… Snimiti nešto novo, a poznato. Tradicijske pjesme rad su nepoznatih autora, one se rađaju iz narodnog genija, a najveći je izazov u cijelom procesu u autorskoj osobi uhvatiti kolektivnu narodnu kreativnost. Velika je pažnja posvećena i oblikovanju zvuka i načinima na koje se naivne slikarske tehnike mogu metaforički transponirati u zvuk, skladanje, produkciju, pronalaženje ravnoteže između starog i novog.“, kaže Grobenski. U tome je dijelu velik doprinos dao Marin Hraščanec iz Intek Music-a koji je odradio miks i mastering.

  Ivan Grobenski Črna Megla

  Videospot je snimljen na lokaciji kod Peteranca u jednom danu, uz pomoć Anne Moor i nekoliko tisuća komaraca. Ovaj je pjesma, kao i cijeli nadolazeći album, vrlo slikovita, svaki stih je jedna slika pa nam je bilo važno snimiti spot koji je ekspresivan, a koji ne odvlači pažnju od teksta i mislim da smo u tome uspjeli. Snimatelj i producent videospota Dinko Šimac je jednostavno rečeno genijalan, a pritom je i iz Virja blizu Koprivnice pa je u potpunosti senzibiliziran za ono što se ovom pjesmom htjelo reći i prikazati.“

  Ivan Grobenski je do sada objavio dva hvaljena samostalna albuma “Lessons in Life and Love” (2017.) i “On Death & Other Problems” (2018.), te dva live albuma: “Live Lessons” (2018), “Ivan Grobenski and the Broken Heavenly Orchestra Live from Hell” (2019) i “Island Life EP (2018). Početkom ove godine objavio je i dva soundtracka “Odijelo” i “Dendrotaktilia”. Povremeno surađuje s Dimitrijem Dimitrijevićem, The Gentleman-om i Annom Moor.

  Uživo ga možete čuti već 4. rujna na festivalu “Toochepin” u Tučepima.

  Komentari

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  hrHR