Skip to content
Početna stranica » Novosti » Intervju: (krnji) Štajner Bend

Intervju: (krnji) Štajner Bend

  (krnji) Štajner Bend je derivat Štajner Benda nastao nakon Štajnerove emigracije u daleki svijet. Preostali dvojac krati vrijeme sviranjem nostalgičnih štajnerocentričnih pjesama, a sve do konačnog cilja: Štajnerovog povratka pod krilo matičnog benda. Iza sebe imaju mini album “Amsterdam, a ispred sebe mini album New York“. Štrokenrol trio iz Zagreba, koji u posljednje vrijeme djeluje kao duo pod okriljem je fantastičnog labela Triple Zed Records, koji je inače počeo kao online platforma, a da bi s vremenom polako počeo izdavati i DIY kazete. U ovom članku pročitajte što su nam sve (krnji) Štajneri rekli o svojem sastavu i štrokenrolu.

  (krnji) Štajner Bend

  Prije svega, hvala što ste pristali na ovaj razgovor. Drago nam je što imamo priliku pričati sa još jednim fantastičnim rock sastavom. Možete li se za početak predstaviti, reći nam više o sastavu, članovima, stilu vaše glazbe, te kako ste se okupili i došli do vašeg naziva benda?
  Ćao! Mi smo (krnji) Štajner Bend, dvojac iz Zagreba u postavi Sivonja i Stanko. Nastali smo redukcijom Štajner benda: odlaskom Štajnera u svijet trbuhom za kruhom. Sviramo originalan štajnerocentrični štrokenrol, a ime se nametnulo samo od sebe. U rijetkim prigodama smo i trojac, kada nam se pridruži i Štajner. Tada se zovemo Štajner Bend, a uglavnom sviramo obrade (krnjeg) Štajner Benda.

  Kakvo je vaše mišljenje o današnjoj zagrebačkoj rock sceni?
  Lako za rock scenu, ali brine nas scena štrokenrola gdje vlada pustoš. Primorani smo sami nositit teret ovog fantastičnog muzičkog žanra.

  Svi na Radiju Falš dobro znaju za vaš fantastičan mini album „Amsterdam“. Naši slušatelji već mjesecima imaju priliku slušati sve pjesme tog albuma na našoj stanici. Za one koji još nisu upoznati s vašim albumom – možete li reći više o tome kakav je bio kreativan proces, gdje ste snimali, kakve su bile reakcije slušatelja, kako je sve to zajedno izgledalo te jeste li zadovoljni s konačnim zvukom albuma?
  „Amsterdam“ je prvi dio planirane trilogije koji dokumentira Štajnerovo odsustvo iz benda. Pjesme slave veličinu Štajner Benda i opisuju melankoličnu atmosferu i teške prilike u kojima (krnji) bend nastavlja s radom. Sniman je u našoj garaži za probe i miksan doma, pa ima taj sirovi DIY šmek. Sve radimo sami, potpomognuti gemištima i nagrizajućim osjećajima nekompletnosti.

  Kažete da je Štajner ostavio veliki osjećaj nekompletnosti u sastavu. Možete li nam reći više o njemu, ali i o Štrokenrolu?
  Štajner je naš drugar i ključni dio punokrvnog Štajner Benda, čiji prsti pletu strašne solažice. Štrokenrol je podvrsta rokenrola s izrazitom štajnerocentričnom tematikom.

  Što vas je prvo privuklo glazbi, kako ste se odlučili baviti glazbom, i to baš Rock ‘n’ Rollom?
  Sve je počelo u srednjoj školi, a u međuvremenu smo rokenrol zamijenili štrokenrolom.

  Planirate li uskoro izbaciti novi album ili singl?
  Materijal je spreman, ali ga je potrebno snimiti. Najveća prepreka snimanju je nezadovoljstvo najmlađih fanova benda. Inače, publika uživo već dugo uživa u hitovima za sada nepostojećeg mini albuma „New York“ koji dokumentira Štajnerove putešestvije po cijelom svijetu, ali i kolotečinu ostavljenih i zaboravljenih članova benda.

  Svaki sastav ima omiljeni klub, halu, kafić… Mjesto gdje najviše voli održavati svoje svirke. Imate li i vi omiljenu lokaciju?
  Svaki prostor koji nas ugosti nama je srcu drag <3. Možda bi mogli izdvojiti Retro, ali isključivo iz razloga što smo tamo imali svoju prvu svirku, koja je po našem mišljenju bila jedna od najjačih.

  Postoji li pjesma koju najviše volite svirati uživo?
  Stanko: „Žile Čiz“
  Sivonja: „Brzina sviranja“ na bubnjevima, a „Krnja proba 2“ na gitari

  Imate li glazbene uzore kao sastav, neki zvuk popularnih glazbenika kojem težite?
  (krnji) Štajner Bend teži postati Štajner Bend. Štajner Bend teži tome da se održi što je moguće duže kao Štajner Bend, a s obzirom da je nestabilnog postojanja, neminovno se transformira u (krnji) Štajner Bend i sve počinje ispočetka.

  Kako izgleda proba Štajner Benda? Kako izgleda vaš umjetnički proces stvaranja novih pjesma te njihovo uvježbavanje?
  Vodimo se stihovima naše pjesme „Radman vs. ŠB“ koji glase: „Bez obzira na prilike, srijedom je proba bez izlike. Kiša snijeg, inje i led… neće zaustaviti Štajner Bend.“ Pjesme se rađaju iz zajedničkog đemanja, a najdraže teme su nam Štajnerove avanture iz dalekog svijeta.

  Kako bi opisali svoju glazbu?
  Štrokenrol s elementima španka i prog-štroka.

  Imate li poruku za vaše slušatelje?
  Bez obzira na glasine koje kolaju internetskim kuloarima i underground scenom, Štajner je stvarna osoba.

  Koji je sljedeći korak Štajner Benda? Kakvi su planovi sastava?
  Planovi su uvijek isti: probe-svirke-snimanje i širenje radosne vijesti štrokenrola.


  Komentari

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  hrHR