Skip to content
Početna stranica » Novosti » Pregršt aktivnosti za djecu i mlade – likovne radionice i Prva dječja međunarodna likovna kolonija LIST3 – iz “laboratorija” Udruge KREATIVNA JAZBINA Čačak

Pregršt aktivnosti za djecu i mlade – likovne radionice i Prva dječja međunarodna likovna kolonija LIST3 – iz “laboratorija” Udruge KREATIVNA JAZBINA Čačak

  Ovdje možete pročitati o Prvoj dječjoj međunarodnoj likovnoj koloniji LIST3 koju je organizirala Udruga KREATIVNA JAZBINA Čačak. S nama je svoje misli i osvrt podijelila Ivana Knežević, glavna koordinatorica i edukatorica udruge.

  U sklopu programske cjeline NA KALDRMI i NA MORAVI- Prve nacionalne prijestolnice kulture 2023. – održano je više od pet likovnih radionica za najmlađe u organizaciji Udruge KREATIVNA JAZBINA i njenog glavnog koordinatora i edukatora Ivane Knežević.

  Međunarodna dječja likovna kolonija razvila se je iz LIST-a 3 (“Letnje igre slikarskih tehnika 3”) – skupa umjetničkih radionica koje su također osmišljene i provedene pod vodstvom Ivane Knežević.

  Udruga je ugostila djecu iz Slovenije i Srbije, ali i one iz drugih udruga i narodnosti koji žive u Srbiji.

  Od 4. do 11. kolovoza postavljena je izložba od četrdeset radova nastalih na toj koloniji u Konferencijskoj sali Start up-a, a organizatori nam poručuju sljedeće:

  Likovna radionica LIST3
  PHOTO BY Lojze Kalinšek

  “Ovom prilikom najavljujemo novu izložbu dječijih radova sa kolonije LIST 3 u periodu od 13. do 25. listopada 2023. u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju, jer su neki od učesnika na koloniji bili iz Vranja.”

  Ova likovna kolonija je osmišljena tako da sve sudionike upozna sa ljepotama Nacionalne prijestonice kulture 2023. godine. Više od petnaest mladih umjetnika uzrasta od 13 do 18 godina na koloniji su imali prilike uživati i crpiti inspiraciju na Moravi (kako ju nazivaju – “našem moru”) i kulturnom sadržaju samoga grada, Karusel festivalu, biblioteci “Vladislav Petković Dis”, Izdavaštvu Pčelica, Narodnom Muzeju i Umjetničkoj galeriji Nadežda Petrović… Ukratko, u svim čarima i prirodnim ljepotama Čačka.

  Slike koje su nastale na koloniji u budućnosti će biti izlagane po zemlji i ukazivati na kulturno znamenje i nasljeđe grada Čačka. Glavni predavač na dječjoj koloniji bio je Lojze Kalinšek iz Kranja, uz njega svoja predavanja su održali i Đorđe Stanić (Užice – sljedeća Nacionalna prijestonica kulture za 2024. godinu), Ikonija Luknar Popović (Smederevo, Društvo Slovencev “Martin Krpan”), Ramona Magda (Vršac), Jovana Nastić (Vranje, Narodni univerzitet) te Ivana Knežević (Čačak, Udruženje KREATIVNA JAZBINA- domaćin i idejni tvorac projekta LIST 3).

  Likovna radionica LIST3
  PHOTO BY Lojze Kalinšek

  Mladi sudionici kolonije su bili : Sara Bugarski, Lana Turi, Lana Jovanović iz Vršca, Ksenija i Đorđe Popović iz Smedereva, Jovana Janjić, Teodora Stojanović, Neda Spasić iz Vranja i Marta Mesarović, Mia Stojanović, Anka Petrović, Lucija Ječmenić, Vukašin Knežević i Jana Popović iz Čačaka.

  Svoje osobne misli i cilj radionica Ivana Knežević navodi ovako:

  “Cilj ovakvih druženja je multidisciplinarna edukacija djece koja imaju posebne senzibilitete i talente. U tom specifičnom periodu kada biraju svoja buduća zanimanja i razmišljaju o daljnjim potezima u životu, druženja ovakvog tipa imaju izuzetnu socijalnu i društvenu ulogu – kako za sudionike, tako i za same edukatore. Tu razmjenjujemo iskustva i znanja na terenu praktično pokazujući svoja dostignuća i tehnike kao i koncepte svog rada i razmišljanja. Mladi umjetnici dobivaju vjetar u leđa i njihovi talenti dobivaju kredibilitet i potvrdu vrijednosti. Upoznajemo se s drugim kulturama i međusobno se inspiriramo našim vještinama i znanjima. Između sudionika ostvaruju se izuzetne i snažne veze, a tolerancija i razumijevanje drugačijeg je na najvišem nivou. Ova dječja likovna kolonija će nadam se imati tradiciju jer je malo takvih kolonija međunarodnog karaktera u okolici, a takvo iskustvo za mlade ljude je neprocjenjivo. Kolonija je bila divno iskustvo, i za goste i za mene”

  Kolonija je dobila veliku podršku grada Čačaka, ambasade Republike Slovenije i dio je programa ČAČANSKE RODNE- Prve nacionalne prijestonice kulture 2023. – programska cjelina NA KALDRMI.

  Komentari

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  hrHR