Skip to content
Početna stranica » Novosti » Sanjin Banić Bane u novom ruhu

Sanjin Banić Bane u novom ruhu

  Sanjin Banić “Bane” najavio povratak novim albumom nakon par godina “odsutnosti” s hrvatske scene

  Nakon par nastupa i dvije pobjede na Hrvatskom Blues Challenge-u, pa dva nastupa u Memphisu (USA) na International Blues Challenge-u gdje je predstavljao Hrvatsku u solo i u bend kategoriji, nakon jednog EP-a i nastupa na HRT-u i mnogim drugim festivalima i radio emisijama, kako u Hrvatskoj tako i u Europi, Sanjin Banić “Bane” odlučio je da je vrijeme za nešto sasvim novo! Nedavno je izdao album prvijenac Time For A Change koji je već dostupan na većini online platforma.

  Sanjin Banić Bane

  Sanjin Banić “Bane” još od malih nogu sluša raznoliku vrstu glazbe i upija različite glazbene stilove i smjerove zahvaljujući roditeljima koji su glazbeni “fanatici”. Sa 14 godina počeo je svirati bubnjeve, ali nakon godinu dana prebacio se na klavir i klavijature, a tom je instrumentu posvećen oko 3 godine. Prvu gitaru (klasičnu) dobiva na poklon sa 18 godina i tada se svijet drastično mijenja. Zaljubljuje se u gitaru i do danas joj je najveći obožavatelj, bez obzira na nedostatak nota i što nije završio nijednu glazbenu školu, ali sve je od početka bio rezultat profinjenog sluha i neovisnog rada i ustrajnosti. Tri godine nakon ulaska u svijet gitare počinje svirati u raznim domaćim cover bendovima u Rovinju u Istri i nastupati na raznim festivalima, gitarskim festivalima i moto susretima itd.

  Velika prekretnica dogodila se kada je sa svojim prvim pravim autorskim bendom VE2 nastupio u cijeloj Hrvatskoj i pojavio se na mnogim TV i radio postajama. Zahvaljujući turneji s bendovima poput Atomskog Skloništa i Divljih Jagoda njegov bend dobiva vlastiti prostor. Čak je pozvan i kao specijalni gost na nekadašnji “Memorijal Ðoserov” u Puli, dva puta u Tvornici u Zagrebu, Stereo Dvorani u Rijeci itd.

  Godine 2006. Sanjin Banić okreće se svom samostalnom radu i prelasku u profesionalnu glazbenu “vodu”, a trenutno se bavi samo glazbom i surađuje s većinom hrvatske glazbene scene, ali i šire u Europi te je angažiran u studiju i snimanjem … po pozivu za druge umjetnike ali i u raznim drugim projektima. Od 2009. godine svoju sferu djelovanja proširio je izvan Hrvatske, a zahvaljujući samostalnim nastupima u klubovima i gostovanjima u emisijama povezuje se sa glazbenom scenom u Amsterdamu i Londonu. Nekoliko godina Sanjin Banić bio je redoviti gost festivala UmaGOblues u Umagu.

  Sanjin Banić Bane

  Također, Sanjin je sudjelovao na posljednjem natjecanju Žuja Guitar Star – na državnom natjecanju za sviranje električne gitare osvojio je respektabilno 3. mjesto od preko 150 prijavljenih neprofesionalnih i profesionalnih gitarista. Važno je naglasiti da je Sanjin nastupio u Memphisu (USA) na 30. International Blues Challenge-u kao predstavnik Hrvatske za kategoriju Solo održanom nakon 5. Croatian Blues Challenge-a, gdje je službeni žiri nakon njegovog nastupa jednoglasno odlučio da će Sanjin bit hrvatski predstavnik na krovnom svjetskom događaju koji okuplja predstavnike iz cijelog svijeta! Povratne informacije bile su vrlo pozitivne i generirale su nove vrijedne kontakte i suradnju između SAD-a, Kanade i Hrvatske!

  Uza sve to, Sanjin je svirao u Parizu na velikom EuroMusic Contest-u 30. lipnja 2014. predstavljajući Hrvatsku u velikom finalu u slavnom Divan du Monde-u! Sanjin je u finale stigao među 40 zemalja Europe, što je veliki uspjeh za njega, ali i za Hrvatsku jer je prvi u povijesti Hrvatske koji je u finale stigao na tako velikom europskom natjecanju! Dvije godine kasnije Sanjin dobiva priliku ponovo nastupiti na svjetski poznatom International Blues Challenge-u u Memphisu (USA), ali ovaj put sa svojim bendom BeBlue u kategoriji bendova.

  Sanjin se na kraju zaljubio i u električnu i u akustičnu gitaru, tako da njegov stil možda neće biti definiran kao jedinstveni glazbeni smjer ili stil. Kratkim riječima – voli i svira rock, blues, jazz, soul, funky, … sve je to kombinacija svih ovih stilova i pravaca … što se tiče električne i akustične gitare. Sanjin još uvijek svira i stvara glazbu, jer kao što i on sam kaže – to je ono što on najbolje zna i voli. Mi se nadamo da će tako i biti još mnogo, mnogo godina.

  Komentari

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  hrHR