Skip to content
Početna stranica » Novosti » Autori glazbe za hvaljeni dokumentarni film “Berge Istra” objavili spot za singl “I’m Waiting” u režiji Dalibora Barića

Autori glazbe za hvaljeni dokumentarni film “Berge Istra” objavili spot za singl “I’m Waiting” u režiji Dalibora Barića

  Kandidat za Oscara režirao čudesan spot pulskoj grupi The Chweger!

  Pulski bend The Chweger kreirao je glazbu za hvaljeni dokumentarni filmBerge Istra” autora Dražena Majića i Zorana Angeleskog o misteriju i tragediji potonuća jugoslavenskog mega broda krajem 1975. godine, koji je premijerno prikazan na Pulskom filmskom festivalu početkom rujna prošle godine, a zatim ove zime i na Hrvatskoj televiziji. Ova je grupa sviježe objavila soundtrack “Berge Istra“, koji je ujedno i treći studijski album ovog osebujnog pulskog indie/rock/elektronskog sastava. Posljednjih mjeseci, kako kažu u bendu, godile su im brojne pohvale kritike i publike na račun njihove filmske glazbe za spomenuti dokumentarac.

  The Chweger Berge Istra

  Bend je upravo objavio topao, nježan, začudan animirani videospot za pjesmu “I’m Waiting” (koja odjavljuje dokumentarac), koji je režirao hvaljeni i nagrađivani autor Dalibor Barić, čiji je dugometražni animirani film “Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa” nedavno ušao na širu listu kandidata za nominaciju za Oscara, uz odlične kritike u najvažnijem svjetskom filmskom glasilu, Varietyju.  Kao i ova pjesma, i cijeli soundtrack “Berge Istra” jedno je ‘maloprinčevsko’ putovanje s tragičnim gubicima, ali i lojalnošću, ljubavlju, nadom i vjerom s, kao i u filmu, puno emocija i energičnih obrata.

  The Chweger Berge Istra

  Dalibor Barić, autor spota kaže da je uživao u ovom spotu. “To je prva stvar koju sam radio nakon cijele ove priče s Oscarom. I baš mi je trebalo neko takvo mjesto i takav ugođaj da uronim i da se, na neki način, artistički  i spiritualno obnovim. To je spot atmosfere, putovanja, a ima i mitoloških elemenata; to je put broda koji nakon što prođe površinu i podvodni svijet, potopljene gradove, sigurno vraća u svoju luku“.

  Pjesma ‘I’m Waiting” je pravi samozatajni feelgood hit. Svojim zvukom i ugođajem podsjetila me na zlatna vremena dok je naziv indie pop još imao smisla. No, pjesma zvuči svježe i moderno. Bio mi je užitak raditi spot i prilika da još malo istražim svijet 3D animacije, kaže autor spota Dalibor Barić, multimedijski umjetnik i autor nagrađivanih animiranih i eksperimentalnih filmova, koji je sa svojim dojmljivim animacijama i vizualima bio i dio ekipe filma ”Berge Istra”.

  The Chweger Berge Istra

  Pjevačica grupe The Chweger Maja Griparić kaže da pjesma “I’m Waiting” s razlogom odjavljuje dokumentarac “Berge Istra“. Iako ima sjetu, melankoliju, tugu i težinu čekanja, ova pjesma ima i nadu. I Dalibor je izvrsno prenio taj osjećaj, i to svjetlo, ističe frontmenica pulskog The Chwegera.

  Tri su simbola Pule: Arena, Mate Parlov i Uljanik – danas je živa samo Arena!

  Ta velika i dosad nikad istražena priča o “Berge Istri” – od gradnje najvećeg broda na svijetu u pulskom Uljaniku do tragedije, od istraživanja uzroka u kojoj je poginulo 30 ljudi (među njima i mladi pulski bračni par Karmen i Egidio Ševrlica) do svjedočenja preživjela dva španjolska mornara, sadrži puno emocija, ali i dramatskih obrata, pa shodno tome, kažu bendu, nije bio mali izazov raditi glazbu.

  – Mi smo vam svi djeca Uljanika, brodogradilišta koje je izgradilo modernu Pulu. Svatko od nas ima nekog bliskog u obitelji koji je radio u Uljaniku. Priča o tom brodu, od ponosa do misterioznog nestanka, ima silan emotivni značaj za sve nas, kao i za generacije naših roditelja i djedova, kažu u bendu, ističući na kraju: “Za našu generaciju bila su tri simbola Pule: Arena, Mate Parlov i Uljanik. Danas je živa samo Arena“.

  The Chweger Berge Istra

  Iz dosadašnjeg rada The Chwegera vrijedi izdvojiti da je u njihovoj pjesmi “Whistler” s drugog albuma “Mir” gostovao sada pokojni glazbenik i skladatelj Alessandro Alessandroni, zviždač i gitarist čuvenih dionica u kultnim špageti vesternima, dugogodišnji suradnik Ennia Moriconea i Sergia Leonea. Bend je svojedobno u rodnoj Puli, u Malom rimskom kazalištu, bio predgrupa američkom bendu The Calexico. Još na počecima bend je kreirao glazbu za slovensku kazališno-plesnu predstavu “Galerija mrtvih žena – Hommage a Hamletmachine“, koju je u ljubljanskom Cankarjevom domu postavila poznata plesna skupina EnKnap. Zapažen im je bio koncert u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, kao i nastup u Hamburgu na Krass Festivalu u čuvenom Kampnagelu.

  Komentari

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  hrHR