Skip to content
Početna stranica » Novosti » Punk Nije Mrtav: Krvava Noć Vještica u Samoboru

Punk Nije Mrtav: Krvava Noć Vještica u Samoboru

  „Punk nije mrtav“, odjekuje od samoborskog zida sjećanja, podsjećajući nas na tu kobnu noć 31. listopada 1995. godine, kad je punk scena Hrvatske dobila svoj krvavi ožiljak.

  Bio je to koncert kao i svaki drugi, atmosfera nabijena adrenalinom, očekivanja u zraku. No, 31. listopada 1995. godine, Samobor je postao poprište brutalnog obračuna između policije i alternativne mladeži. Ta noć, koju dobro pamte svi koji su je proživjeli, duboko se urezala u kolektivnu svijest pankera i ljubitelja alternativne glazbe u Hrvatskoj.

  Punk Samobor

  Wassergiht, Deafness By Noise, Dik’o’braz, Beermacht i Nula, jedan od naših najutjecajnijih punk sastava devedesetih godina, trebali su nastupiti te večeri. No, umjesto glazbenog slavlja, koncert je postao poprištem nasilja i represije. Policijski službenici upali su u klub “Kuglana“, pendrecima i nogama napadali prisutne, a zvuk pucnjeva u zraku postao je jezivi refren te noći užasa.

  Policija je, prema izvješćima tog vremena, dobila dojavu o navodnim neredima uzrokovanim “narkomanima” (iako su sami građani Samobora kasnije demantirali te tvrdnje), što je dovelo do angažiranja specijalnog odreda hrvatske policije, poznatog kao Alfe, radi održavanja reda.

  Nasilje na Ulicama Samobora

  Petstotinjak ljudi pobjeglo je iz kluba, ali na njihovu nesreću to je bio tek početak. Policija je počela progoniti mlade ljude po ulicama, udarajući koga god su stigli. Užasavajuće scene odvijale su se i ispred trgovine “Šišmiš“, gdje su policajci bez milosti tukli tinejdžere koji su ležali na pločniku, dok su slučajni prolaznici postali kolateralna šteta. Tamo je žrtva policijskog nasilja postala i jedna 15-godišnja djevojčica, čijom je glavom policajac nekoliko puta lupio glavom o zid, izjavio je vlasnik “Šišmiša” za Novi list.

  Stariji građani Samobora i roditelji pokušali su zaštititi mlade od brutalnosti policije. Policija je tvrdila da su morali djelovati zbog ugrožene sigurnosti policajaca, tvrdeći da su mladi pankeri planirali demolirati grad. Dio roditelja je podnio tužbe protiv policije, dok je policija tužila vlasnika Kuglane.

  Policija je brutalno intervenirala, čak pucajući na mlade koji su pokušavali pobjeći kroz kukuruzište. Blokirali su promet u Samoboru, zatvorili putnike na kolodvoru te premlatili mladiće i djevojke. Svjedočenja opisuju udaranja pendrecima, gaženje, pljuskanje i prijetnje pištoljima. Mladić je opisao kako su ga bacali kao loptu među sobom, a na kraju ga je specijalac udario šamarom. Bilanca je bila zastrašujuća: 104 uhićenih i sedmero teško ozlijeđenih mladih ljudi, s prijelomima lubanje, modricama po tijelu, slomljenim rebrima i masnicama po leđima. Međutim, ova noć užasa nije prošla nezabilježeno.

  Punk se sjeća

  Tijekom Tuđmanove “slobode i demokracije”, incident na koncertu je zataškan. Glavne novine su ga tek spomenule u nekoliko redaka. Pokojni Šeksov sin Domagoj i njegov intervju na Areni su možda i jedini razlog što se o incidentu doznalo. Organizator Krmpa iz Deafnessa je dobio zabranu javnog istupanja na dvije godine.

  Ovaj događaj postao je simbol borbe protiv represije i nasilja, a sjećanje na tu noć nije izblijedjelo. U sjećanju pankera, to je bila noć kad je punk dobio po bubrezima (referenca na članak Marka Podruga na portalu Ravno Do Dna), ali i noć koja je potaknula odlučnost da se bore protiv nepravde i autoritarnog ponašanja.

  U spomen na ove važne epizode u povijesti punka, Radio Falš priprema poseban Punk Mix koji će se na godišnjicu ovog stravničnog događaja emitirati od 19 sati. Sjetimo se zajedno pankera i njihove hrabrosti da se bore za svoja uvjerenja. Punk nije umro tada, pa neće ni sad.

  Komentari

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  hrHR