Skip to content
Početna stranica » Falš Art » Virtualna Izložba

Virtualna Izložba

Cilj ovog projekta je dati prostor umjetnicima koji zbog spleta okolnosti nisu toliko dobro poznati javnosti. Svakom izložbom mijenja se tema, a mogu sudjelovati svi koji pošalju fotografije (ili snimku zapisa ako se radi o video uratku, performansu i sl.) svojih originalnih radova i odgovarajući obrazac koji se nalazi na službenoj stranici Radija Falš.

Uz grupne, organiziraju se i samostalne virtualne izložbe, ukoliko umjetnici sami za to iskažu interes. Pri tome, Radio Falš još intenzivnije surađuje sa pojedinim umjetnicima i pruža im bezuvjetnu podršku. Također se nadamo da ovaj projekt neće ostati samo u virtualnom obliku, već da će vremenom zaživjeti i u fizičkom, iako sa virtualnim izložbama nikada ne mislimo stati zbog dostupnosti koju one omogućavaju.


Falš Art izložbe

Tko Je Vidio Ninjaya?

Samostalna virtualna izložba – Ninjay

Virtualna Izložba Tko Je Vidio Ninjaya?

Sarah Heloisa Arruda je nezavisna umjetnica i pjesnikinja iz Sorocabe (São Paulo, Brazil). Godine 2014. upisala je fakultet vizualnih umjetnosti. Njezina umjetnost govori o ženskom tijelu, silueti, tijelu, umu i duši žene, te tako ujedno prikazuje i slobodu ženskog izražavanja.

Samostalna izložba pod nazivom „ARTISTIC SYNTHESIS“ sadrži deset pjesama te dvadeset i devet crteža. Umjetnica se u svome stvaranju pretežito koristi crtačkim tehnikama. Neki radovi su kasnije digitalno obrađeni kako bi tijekom manipulacije različitim filterima poprimili novi izgled i stvorili drugačiji atmosferu za promatrača. U likovnim djelima ističe se fasciniranost ljudskom anatomijom i portretima, a slični motivi se protežu na poeziju koja je pretežito ljubavne tematike. U ovoj izložbi spojena je ljubav prema dvije vrste umjetnosti. Jedna je dočarana crtačkim tehnikama, a druga riječima.

Kaos

Samostalna virtualna izložba – Patricija Flikač

Virtualna izložba pod nazivom „Kaos“ sastoji se od 16 autorskih fotografija. Naziv izložbe nastao je iz osjećaja same autorice koji proživljava stvarajući u jednoj tako specifičnoj atmosferi glazbenog koncerta.

Autorica svojim objektivom ne dokumentira samo izvođače, već i publiku. Navodi da publika igra najveću ulogu na svakom koncertu te da upravo o njoj ovisi cijeli nastup. Također dodaje da stoga što svaki pojedini bend ima svoju ciljanu publiku to rezultira time da ima i svoju jedinstvenu atmosferu i ritam.

Virtualna izložba pod nazivom „PRIČE 16 AKRILA“ donosi likovne radove mlade autorice iz Prnjavora (BIH). Na izložbi se nalazi 16 radova različite tematike i jedinstvenih priča koje povezuje jedna (autorici omiljena) tehnika.

Tamara Gligorić ima 16 godina i dolazi Prnjavora, a slikanjem se bavi još od malena. Ispočetka je radila crteže grafitnim olovkama, a kasnije je počela proučavati i slikarske tehnike. Njezina prva slika na platnu nastala je kada je imala tek dvanaest godina i upravo tada se javila posebna ljubav prema pejzažima. Svoje umjetničke sposobnosti okušala je i u slikanju ikona. Trenutna orijentacija dosadašnjeg opusa mlade autorice kreće se od impresionizma pa sve do realizma, a omiljena tehnika joj je akril.

Refleksije emocija

Samostalna virtualna izložba – Ana Lukina

Ciklus radova „Refleksije emocija“ predstavlja slike različitih dimenzija u vertikalnim kompozicijama koje prikazuju emocionalni sadržaj autorice (uznemirenost, strah, tuga, zbunjenost, spokoj…). Gornji dio slike uvijek prikazuje autoricu koja se u donjem dijelu pretvara u apstrakciju koja se pretače u refleksiju u vodi što se mreška te se tako gubi figurativni prikaz.

U svojem radu autorica koristi pretežito akromatsku boju – bijelu, kako bi lik u različitim tonovima kože bio u prvom planu. Boja je za umjetnika sredstvo izražavanja individualnog, psihološkog ili duhovnog stanja. Ona je važan čimbenik u izgradnji slike. Bijela (ne)boja smatra se bojom mira, simbolizira zaštitu i ohrabrenje, ublažava emocionalnu uznemirenost i tako stvara mir i spokoj. Bijela (ne)boja označava unutarnje čišćenje misli i osjećaja. Radovi su izvedeni u slikarskoj tehnici akrilnih boja na medijapanu.

Samostalna izložba pod nazivom „FRAGMENT OF ME“ predstavlja 22 fotografska uratka Borne Sabolića. Kvaliteta i izvrsnost kojom se izdvajaju Sabolićeve fotografije govori da neće još dugo ostati neotkriveni talent, a čemu u prilog govori i sudjelovanje na fotoseminaru Fotosofia. Izložba je podijeljena na 3 segmenta, po tematici kojim se fotografije bave, a nose nazive po pojedinim foto uradcima. Na taj način daje se presjek stvaralaštva mladoga fotografa (kako i sam naslov izložbe govori) i uvid u teme kojih se u svom umjetničkom djelovanju dotiče.

Ephemeral

Samostalna virtualna izložba – Sara Heloisa Arruda

Samostalna izložba pod nazivom „Ephemeral“ sadrži dvije pjesme te dvadeset i tri slike vizualne umjetnice i pjesnikinje Sare Heloise Arrude. Njezina umjetnost je apstraktna, s naglaskom na žensko tijelo. Njezina apstraktna umjetnost nastaje upotrebom rapidografa na Canson papiru formata A3 i A4.

Važno je reći da njezina umjetnost govori o ženskom tijelu, silueti, umu i duši žene, te tako ujedno prikazuje i slobodu ženskog izražavanja. Na virtualnoj izložbi pod nazivom „Ephemeral“ (i u katalogu) izložena su umjetnička djela koja su nastala u razdoblju od 2015. do 2019. godine.

Druga virtualna izložba koja je nastala u sklopu projekta pod nazivom „Maraton fotografije“ donosi 86 izabranih fotografija autorice Željke Pavalić. Naziv ove izložbe glasi „Skitalica i sanjalica“ te se pod njime objedinjavaju fotografije različite tematike nastale unatrag 5 zadnjih godina Željkinog umjetničkog djelovanja. Izložba i katalog su podijeljeni na 5 kategorija: Biljni svijet, Životinjski svijet, Čudni neki ljudi, Kroz leću teleskopa te More, šuma i grad. Autorici najveću inspiraciju predstavlja sama zabilješka trenutka i izazivanje emocije kod promatrača. Ne mora se uvijek raditi o pozitivnoj emociji, ali ipak to jest najčešće slučaj. Ponekad je to empatija, ponekad divljenje, ponekad sjeta… ovisi o trenutku koji fotografijom uspije zarobiti u vremenu.

Moje krhotine

Prva izložba u Maratonu fotografije

Prva virtualna izložba koja je nastala u sklopu projekta pod nazivom „Maraton fotografije“ donosi 20 izabranih fotografija autorice Melani Krog. Naziv ove izložbe glasi „Moje krhotine“ te sadrži fotografije portreta i urbanih pejzaža. Autorica najviše fotografira portrete žena, pri čemu često tajnovito reflektira samu sebe. Inspiraciju joj predstavljaju ljudi općenito i njihovi karakteri, a ideja dolazi spontano. Autorica naglašava kako joj je bitno da s osobom koju fotografira provede malo vremena- upozna je, prouči, porazgovara- tako da u svakoj individui pronađe nešto po čemu je ona prepoznatljiva i to postaje njezina najjača karika. Također, ističe da postoje situacije u kojima nema potrebu upoznati osobu, stoga što već ima ideju prikazati je kako ju ona vidi, ali to ipak ne uspijeva svaki put. Autorica se ne bavi isključivo portretnom fotografijom. Naime, u slobodno vrijeme voli šarati po mjestu u kojem se nalazi, uvući u neke slijepe ulice, ”izgubljena” i ”zaboravljena” mjesta i uloviti karakter toga prostora.

Ime ove izložbe se referira na lunapark kao zabavno mjesto koje služi za razonodu.

Druga virtualna izložba Radio Falša donosi mnoštvo šarenih likovnih djela neafirmiranih umjetnika iz različitih domicila.

Likovna djela koja se nalaze na izložbi nastala su u različitim tehnikama i obrađuju različite teme, a ono čime su povezana je pojam „šarenog lunaparka“ kao mjesta raznovrsnih zabavnim sadržajima, ali i jedinstvenim krajnjim ciljem koji je: zabava. Navedenome segmentu zabave ovdje treba dodati i kulturu jer zastupljeni radovi govore o kvaliteti i prisutnosti nove umjetničke scene.

Svrstavanje Nesvrstanih

Prva virtualna izložba Radija Falš

Ova izložba sadržavala je 33 djela različitih umjetnika. Cilj ove prve izložbe bio je dati priliku za izlaganje neafirmiranim umjetnicima i na taj način upoznati širu publiku sa njihovim radovima, a sve pod geslom “KREIRAJMO NAŠU UMJETNIČKU SCENU ZAJEDNO!”. Čast nam je bilo predstaviti ove umjetnike i njihove fantastične radove koji spletom okolnosti nisu za to prije imali priliku. Obzirom na cilj ove prve virtualne izložbe, radovi nisu bili poredani po nekoj određenoj temi ili motivu, već je naglasak bio na osnovnom presjeku stvaralaštva zastupljenih autora. Stoga je zbog te iste ideje proizašao i naslov ove izložbe: „SVRSTAVANJE NESVRSTANIH“.

hrHR